dame pynter stue
Det ligger i detaljene – mønster, form og farge kan gi hjemmet ditt et løft. Anne Siv viser hvordan lampene i glass og de kule pottene syr interiørbildet sammen.
Foto: Merethe Opstad, Impress

Gi et friskt pust til hjemmet

På jakt etter inspirasjon og interiørtips? Vi har snakket med interiørkonsulenten!

Tekst: Thea Holm-Jensen, Impress
Publisert: 22.3.2024

Gir nytt liv til hus og hjem

Anne Siv Trones er assisterende varehussjef og interiørkonsulent hos Bohus Forus. Hun hjelper kundene med innredningen, gir nytt liv til hus og hjem, og har stålkontroll på hva som står sterkest i trendbildet.

Allerede et år i forveien begynner Anne Siv og Bohus med å danne seg et inntrykk av hva som vil bli trendbildet i det kommende året. Så – hva kan vi forvente i år?

kollasj interiør
Foto: Merethe Opstad, Impress

Lyspære
Materialer

Mer bruk av metaller: krom, stål, sølv, aluminium. Kjølige materialer i andre former enn før. Større miks og variasjon av treverk. Mer taktile overflater og organiske former. Røffere tekstiler, strikk og plissering. De klassiske rute-, stripe- og hundetannmønstrene er tilbake.

Metalliske glimt

– I år vil vi trolig få se flere kjølige materialer, men i andre former enn før, tror Anne Siv.

– For eksempel krom, stål, sølv og aluminium. Disse materialene gir innredningen en cool touch og passer veldig godt til møbler i tre, spesielt bord og ulike typer lamper. Det behøver ikke være så markant, men små detaljer i metall kan sette en ekstra spiss på det hele og utgjøre en stor forskjell.

Klassikeren

Tre er en klassiker som alltid er med i trendbildet i en eller annen form, og i år kanskje mer enn i senere år. Antakelig vil vi se mer tre i hele spekteret, fra de lyse tonene til de mørkere tresortene. Og i motsetning til før er det i 2024 «lov» å blande fargene.

– Men pass bare på at du ikke blander 50/50, sier Anne Siv. – Du bør ha en hovedfarge som komplementeres av andre fargeinnslag. Men det er altså ikke som i den gamle furuhytta der alt ser likt ut – nå må du gjerne blande.

Visste du? Bate-medlemmer får både bonus og rabatt hos Bohus.

The good «old» times

Hvis du har en del møbler, nips, pynt og tilbehør som du har kjøpt brukt eller arvet, så skal du vite at «gamle dager» holder seg svært godt og på ingen måte er utdatert. 1970-årene står fortsatt sterkt i trendbildet, særlig møbler og tekstiler.

– De klassiske rutene er tilbake igjen, forteller Anne Siv. – Spesielt nå mot sommeren og litt utpå høsten. Det rutete sengetøyet mange har på hytta, er et eksempel. Striper et annet. Og det klassiske hundetannmønsteret som vi så litt av i fjor, begynner nå å komme for fullt.

En annen ting som virkelig er i vinden, er taktile overflater, det vil si objekter og overflater som oppleves gjennom berøring. – Grove teksturer i skinn, håndlaget dekor, formet glass og strikket putetrekk er eksempler på dette, sier Anne Siv, som synes det løfter trendbildet og øker mulighetene.

Lyspære
Interiørtrender 2024

Nordisk (skandinavisk) stil

Naturlig, sanselig, avrundet, ton-i-ton. Varm fargepalett (brun til gul), kontraster (blå, grønn osv.), bruk av kontrasterende metaller. Mønstre i puter og tekstiler, klare farger. Naturfargede tekstiler, naturmaterialer i bordflatene. En del rotting og kurvfletting. Gardiner fra tak til gulv, gjerne transparente. Tunge møbler uten synlige bein, innslag av skulpturliknende møbler.

Rustikk stil

Avslappet, dempet, naturlig, men gjerne med en røff finish. Matte tekstiler i bomull og lin, kombinert med skinn og råvarestoffer. Tekstiler med høyde på tråden, patchwork, vatterte kvaliteter. Supert med hjemmestrikket! Få gjerne inn den håndlagede følelsen. Møbler i brunt og grått, bein i sort metall. Pappmasjé og liknende materialer tas også i bruk. Gardiner fra tak til gulv, i lin eller ull. Sofaen skal være tung, myk og innbydende, avrundet i formene.

Klassisk stil

Hverdagsluksus og glamour. Sort tre, krom, farget glass, keramiske overflater. Marmor og stein, formsterkt uttrykk. Runde eller ovale spisebord, gjerne med søylebein. Myke, store, langhårede tepper, mønstret og fargerikt. Sofaen er dyp og innbydende med runde former. Typisk for stilen er vase i stål, salongbord i glass med stålunderstell og en byste til pynt.

Forskjellige stilarter

Det er en skog av ulike stilarter å hente inspirasjon fra, og det er ulike betegnelser i omløp for det samme, fra det industrielt minimalistiske til det eksperimentelt avantgardistiske. Hos Bohus holder de seg til tre hovedkategorier av stilarter, som det meste kan passe inn under: den nordiske eller skandinaviske stilen, den klassiske stilen og den rustikke stilen.

– Den nordiske stilen skal være sanselig, avrundet og naturlig, forklarer Anne Siv. – Her trenger du kontraster i interiør og detaljer. Lek deg gjerne med kombinasjoner av organiske farger og naturmaterialer, for eksempel en vase i farget glass mot tunge møbler i skinn eller bomull.

Anne Siv beskriver den klassiske stilen som et stilsikkert hjem med en dæsj hverdagsluksus og innslag av glamour. – Her kan vi skille mellom to retninger, sier hun. – På den ene siden en stram, konservativ og maskulin retning med svart, hvitt og beige som hovedfarger, og på den andre siden en nyere, eklektisk og feminin retning med mer lyse pastelltoner, bl.a. som hos designeren Tone Kroken.

Den rustikke stilen er dempet, avslappet og naturlig, men med en litt røff finish. – Det sentrale her er avrundede former som settes i kontrast til rette kanter, sier Anne Siv. – En stol i mykt fåreskinn og med runde former, gjerne kombinert med en hjemmestrikket pute, glir rett inn her. Kanskje kan farmors gamle putetrekk komme til heder og verdighet igjen?

sofa og bord
Avslappende og jordnært – denne stuen er et eksempel på hvordan man kan bruke naturens elementer til å skape et komfortabelt og stilfullt hjem.
Foto: Merethe Opstad, Impress

– Ingenting er feil i interiør

Anne Siv ønsker å understreke at selv om noe er trendy og for tiden får mye oppmerksomhet, så betyr ikke det at noe annet er «feil» eller ikke passer inn. – Ingenting er feil i interiør. Det er ikke så mye som nødvendigvis er «ute» rent stilmessig. Vi er alle forskjellige med ulik smak, og liker å omgi oss med forskjellige stiler og ting i hjemmene våre. Det handler om preferanser, hva man liker og trives med. Du står helt fritt til å skape din egen stil, sier Anne Siv.

Hun synes det er særlig kjekt å se når folk tar bilder av utstillingene og interiørvalgene som er gjort i butikken. – Det handler ikke bare om å finne og kjøpe noen nye møbler, sier hun. – Det handler også om ideer og inspirasjon til hvordan det kan bli hjemme og på hytta.

Den typiske kunden vet gjerne hva hun er på utkikk etter og vil ha, men ønsker også ofte litt hjelp og input til å sette ting sammen og finne den røde tråden i det hele. Og er det noe Anne Siv Trones er god på, så er det akkurat det. Som interiørkonsulent har hun hjulpet mange bolig- og hytteeiere til å finne sin stil. Hun har laget noen møbleringsplaner i årenes løp.

– Nøkkelordet er behovsavklaring, sier hun. Noen ønsker hjelp til å finne møbler, men vil style og fikse interiørbiten selv. Andre ønsker at alt skal være klart til innflytting. – Da ordner vi absolutt alt, forteller Anne Siv. – Vi legger til og med på sengetøyet.

Nylig hadde Bohus oppgaven med å innrede flere hytter i Sirdal.

– Noen ganger må jeg nok legge bort min egen stil, samtidig som jeg prøver å utfordre kundene litt, sier Anne Siv. – Det er jo alltid spennende å se om vi treffer på det kunden har gitt uttrykk for at hun ønsker. Hvis ikke finner vi en alternativ møbleringsplan, det er ikke verre. Men hele prosessen er veldig spennende, smiler Anne Siv Trones.

Lyspære
Bohus

Møbelvarehuset Bohus ble etablert i 1976 og er i dag en landsdekkende kjede med over 1300 medarbeidere. Møbelkjeden samarbeider med anerkjente designere som Halvor Bakke, Tone Kroken, Storm Storm og Maren Baxter, og har i samarbeid med Kathrine Sørland designet en putekolleksjon i stilen «Scandinavian modern».